Hack4Europe: bygg kultur-appar på 24 timmar!
Publicerad 11 juni 2011 | Inga kommentarer ännu
Ett tema som jag pratat en del om på sista tiden är att vi bör sträva efter att bygga små, obereoende applikationer – inte stora jättesystem.
Ett roligt initiativ i just den riktiningen är Hack4Europe, en tävling för att få fram publika tjänster som använder den information kring vår historia som museer har (gömda) i sina arkiv. Ett antal team av utvecklare – bland annat från kollegorna på inUse – försöker på 24 timmar komma på sådan tjänster. Presentationer av alla förslag finns på YouTube.
Mesta vinnarna blev idén Museumville – en variant på Facebookspelet ”Farmville” men där man istället bygger ett eget museum med bilder ur museernas konstsamlingar!
Kollegorna på inUse vann Riksantikvarieämbetets specialpris för förslaget MyHometo.wn. Särskilt roligt var att de tänkt på den digitala arbetsmiljön för dem som ska sköta appen, och kunde visa ett riktigt snyggt admingränssnitt för insidan!
Förutom tävlingen innehöll Hack4Europe ett antal seminarier, där bland annat jag pratade. Jag kunde beröra ett annat tema också: Att myndigheterna inte bara ska öppna upp de data de har – utan också öppna APIer för inmatning. När det gäller kulturarvet kan det till exempel betyda att man låter folk bidra med information till arkiven (och just det var också idén med MyHometown-förslaget). I den här presentationen berättar jag om hur en sådan satsning fick en politisk laddning, i ett annat land i Europa:
Se gärna också flera övriga presentationer från seminariet, bland andra av Kristina Alexandersson från Webbstjärnan och Jocke Jardenberg!
Kristina Alexandersson har också bloggat: Hackaton – några korta intryck #hack4europe (10 juni 2011)
Uppdaterat/extramaterial: En intervju efter eventet (på engelska):
Bilden överst från Riksantikvarieämbetet på Flickr under CC-licens.
Kommentarer
Skriv en kommentar