Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Snabbt in, snabbt ut

Publicerad 20 december 2010 | Inga kommentarer ännu

Ett tema i boken heter ”Allt snabbare!”. Det handlar om att tempot och takten för att införa nya system ökat väsentligt, vilket kan vara en del av belastningen i en dålig digital arbetsmiljö.

Men ibland kan möjligen snabbheten å andra sidan verka till användarnas fördel – som framgår av det här, ska man säga tragikomiska inlägget:

”Sådant här tycks vara en framtida trend nu för tiden. Bottniabanan, Trafikverket, tunneln i Malmö och på mitt senaste jobb. Där hade man köpt ett ekonomistyrningsprogram som var bedrövligt dåligt. Alla klagade och var förtvivlade. Då fick man till svar att programmet var inte färdigt, det skulle utvecklas ”under resans gång”. Tack och lov så slapp många att plågas av detta idiotiska program någon längre tid, för det blev strukturomvandling i företaget och det styckades upp samtidigt som ca 600 medarbetare (däribland jag själv) fick sluta.”

Inlägget hittade jag på Svenska Järnvägsklubbens debattforum Postvagnen, i en debatt som från början handlade om signalfel i den nya Citytunneln. Förhoppningsvis fick användarna ett något bättre system på sina nya jobb. Men man vet aldrig. Signaturen AK44 avslutar med att konstatera

”Men det tycks bli en trend inom näringslivet att man satsar på något som ännu inte existerar och tror sig kunna lösa problemen när dom uppstår.”

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera