Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Allt mer taylorism i arbetslivet

Publicerad 21 november 2013 | Inga kommentarer ännu

Det nya arbetslivet har fått allt mer tayloristiska drag konstateras i en bra artikel i TCO-tidningen (5 nov 2013).

Det ”nya” arbetslivet är dessvärre inte så nytt som namnet antyder. Snarare är det en återgång till de repressiva organisations- och ledningsfilosofier som tillämpades redan på 1950- och 1960 talen, säger Kjell Bengtsson, psykolog och organisationskonsult på Previa.

Filosofierna övergavs på 1970-talet då den inte längre ansågs fungera, förklarar artikeln. I stället för ökad produktivitet skapades problem med stress, vantrivsel, bristande engagemang och dålig kvalitet. Men nu är de tillbaka – och det skapar belastningar som också nu kan antas ligga bakom ökande psykisk ohälsa.

Men artikeln ger tyvärr ingen ledtråd om varför en misslyckad managementfilosofi kunnat komma tillbaka.
Jag menar att den kommit som en trojansk häst – osynlig, lömskt inbyggd i en stor mängd kontrollerande it-system.
Ännu en bild i vår samlarserie med irrelevanta genrebilder på pappershögar om illustration av stress
Jag har skrivit en hel del om ny taylorism här på Jävla skitsystem, om teori x och y och tidrapporter, samt om andra sätt att leda och inspirera människor.

Och missa inte andra bilder i samlarserien “Vi illustrerar artiklar om stress på arbetsplatsen med arrangerade genrebilder på pappershögar”.

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera