Jävla skitsystem!

Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen

Skitsystem 2022: Samma elände i vården. Plus en pandemi.

Publicerad 22 maj 2022 | Inga kommentarer ännu

Uffe Hylin vid sin arbetsplats och Hanne Kjöllers krönika
Jag får frågan ibland: ”Men det måste väl ha blivit bättre sedan förra upplagan av Jävla Skitsystem?
Man kunde ju hoppats. I den nytryckning som är på gång har jag lagt till ett förord med jämförelser och uppdateringar.

I den förra upplagan (2015) finns en lång redogörelse från läkaren Tomas Kärrholt om tiden det tog att starta sin arbetsdag på vårdcentralen.
Den som vill ha en levande demonstration av hur det ännu idag (inte) fungerar kan på YouTube se överläkaren Uffe Hylins framträdande på Internetdagarna i november 2019. Medan han beskriver sin digitala arbetsmiljö projicerar han i bakgrunden en film som visar hur plågsamt lång tid proceduren för att starta arbetsdagen tar, med oändliga rader av besked som ”Vänta …” och snurrande cirklar på datorskärmen.

I början av 2020 lyfte Hanne Kjöller vårdens dåliga system i DN-krönikan ”På akuten väntar patienter på personal – som väntar på sina datorer”. (En krönika som från början hade titeln ”Med färre knapptryck får vi dubbelt så mycket vård för pengarna”.) Några saker som Kjöller, då tillbaka i sitt tidigare jobb som sjuksköterska, tog upp i artikeln:

”Att skriva ut någon, så att namnet försvinner från skärmen, kräver förutom inloggning tolv knapptryckningar.
För att alls kunna fylla i ett värde måste du veta om klockslaget ska skrivas 17.30, 17:30 eller på något annat för datasystemet – med det ironiska namnet Take Care – acceptabelt vis. De felmeddelanden som kommer upp på skärmen rymmer information om att jag har gjort fel. Däremot sägs inte vad jag ska göra för att göra rätt. Det står alltså inte: Tid anges med semikolon och utan mellanslag. Och något slags konsekvens eller harmonisering med svenska skrivregler har jag inte lyckats hitta.
Användar-ovänliga förinställningar: som till exempel typ av blod. Venblod, som det nio gånger av tio är frågan om, måste jag trycka mig fram till.”

Nästan alla problem är sådana som jag påtalade redan i bokens första upplaga redan 2010. Kjöller skrev sin krönika den 7 mars 2020. Bara dagar senare började vi förstå covid-19-tsunamins enorma påfrestning på sjukvården. Tänk om läkare och sjuksköterskor åtminstone sluppit denna digitala felbelastning ovanpå pandemin?

Kommentarer

Skriv en kommentar

 • Köp boken

 • Kontakt

  Jonas Söderström
  Jonas Söderström
  Tel: 0760-47 58 47
  Mejl: jonas@kornet.nu
 • Om boken

  “Jävla skitsystem!” är den första boken på svenska – och så vitt känt i världen - som tar upp problemen med dåliga datasystem ur ett konsekvent arbetsmiljöperspektiv. Usla datasystem gör oss frusterade, arga, stressade på jobbet. Ändå är det vanligt att användarna tar på sig skulden - och inte ser att det egentligen är de usla systemen som behöver förändras. Den här boken hjälper dig att känna igen hur datasystemen stressar - och hur vi kan försöka börja ta tillbaka kontrollen.
 • Prenumerera